Sona v Australii

Monday, May 07, 2007

Kempovani na pousti!

Minuly tyden jsem vyrazila s kamaradkou Stephanii (z Nemecka) do centra Australie do Alice Springs. Letely jsme brzy rano ve stredu a do Alice Springs jsme dorazily asi ve 2 odpoledne. Druhy den hned v pul 6 rano nas vyzvedl nas pruvodce po pousti a vyjeli jsme s dalsima 12 odvazlivcema smer Ayers Rock, coz je asi 6 hodin jizdy od Alice Springs.

Cestou jsme se museli zastavit a nasbirat si drivi na vecer na vareni a k taboraku.

Po obede uz jsme konecne dorazili k Uluru, nejznamejsi skale na Australske pousti. Je to tak trochu symbol Australie. Je to uprostred zeme Aborigincu, kteri po navraceni pudy i nadale toleruji turisty.


Jelikoz je to posvatna hora, nemaji moc v lasce kdyz jim nahoru turiste splhaji. Ale my jsme se Stef presto neodolaly na vyslaply si to az nahoru. Byl to docela horor. V prvni tretine je k pridrzeni retez, ale pak dal uz nic. Ta skala je celkem prikra a navic totalne hladka, takze je to opravdu celkem adrenalinovy sport!

A tady jsme jiz uspesne na vrcholu Uluru!


Po unavnem vystupu jsme se vratili do kempu a po veceri jsme se zasli vysprchovat


... a po takovemhle zapadu slunce...

...jsme se ulozili do spacaku a do 'Swags' - takova nepromokava kombinace spacaku a stanu.


Druhy den rano byl hned v 5 budicek a po bleskove snidani a vycisteni zubu jsme sbalili kemp a vyrazeli na dalsi turu. Jenze nakladak stavkoval a tak jsme ho museli trochu roztlacovat.

Jenze ani nase spojene sily nestacily a tak jsme v kempu tvrdli az do 10 rano nez prijel nekdo pres kabely nas nakladak nastartovat. Pak jsme vyrazili smer narodni park Kata Tjuta na dalsi pochod. Jelikoz jsme se tolik zdrzeli nezbylo nam nez si to projit v poledne v tom nejvetsim vedru (i ted v 'zime' je v Severnim Teritoriu kolem 30 stupnu). Vedro by se dalo prezit, ale ty mouchy byly priserny! V prumeru bych typla ze mi jich na obliceji neustale sedelo asi 20! A lezou do oci, nosu i usi, coz je vazne otravny! Proste jsme byly se Stephanii malo vybavene - mely jsme si koupit sitku pres hlavu (coz doporucuji kazdemu kdo se na podobny vylet vyda!!!)

Dalsi den opet v 5 rano jsme vyjeli do dalsiho narodniho parku, tentokrat Kings Canyon. Tady nas cekala temer 4 hodinova tura - do kopce a z kopce a do kopce a z kopce a tak dale a tak dale. Ale bylo to nadherny!


Byl to posledni den a tak uz nas jen cekala cesta zpatky do Alice Springs. Jenze to nebyla ledajaka cesta. Po takovehle 'silnici' jsme jeli pres 100 km

Obcas jsme roupama nevedeli co, tak jsme si vylezli i na strechu naseho (tentokrat funkcniho) nakladaku - to bylo pro lepsi vyhled po tom nicem co nas obklopovalo



Cestou jsme narazili na divoke velbloudy - kterych je v centralni Australii asi pul milionu a tak je vyvazi zpatky do Saudske Arabie.

No a tady uz je cela nase skupina.

Ted uz jsem zpatky v Tweed Heads a vzpominam na to jak to bylo krasny spat pod sirakem a koukat na hvezdy! Nemusim ale vzpominat dlouho, jelikoz za tyden vyrazim za dalsim dobrodruzstvim, tentokrat nahanet dobytek na Australske farme.

Mejte se vsichni moc a moc krasne.

Zdravi Soňa

2 Comments:

  • Ahoj Sono, objevila jsem ted nahodou tvuj blog z Australie a skutecne jsem byla nadsena vsema tvyma dobrodruzstvima a nadhernyma fotkama! Ja ziju uz skoro 8. rokem v Londyne a s manzelem se chystame nekdy za rok az dva na cas do Australie. Oba dva jsme outdoors nadsenci a scuba diving, horse riding, surfing a climbing jsou jedni z nasich konicku - takze jsem moc rada ze tohle vsechno budeme moc down under snad taky podnikat!! Jinak moc drzim palce aby ti vysly viza a nasla jsi nejakou peknou praci. BTW co jsi studovala? Ja ted v Londyne dodelavam posledni rok PhD v oboru sports science... proto moje zvedava otazka... :-)) Hodne stesti a tesim se na plno dalsich ctivych prispevku! Verka

    By Blogger Vera, at 5:38 AM  

  • Ahoj Vero,
    ja jsem studovala MBA v hotelovem managementu a turismu. Tak jestli se potapite a surfujete tak se vam v Australii urcite bude libit! Je to tu parada, proto se mi nechce domu! :-)

    By Blogger Sona, at 5:17 AM  

Post a Comment

<< Home